Boşanma Davalarında sıkça sorulan sorular

Boşanma Davalarının SSS

Davayı hangi tarafın açması neticeyi değiştirir mi?

Boşanma davasında davranışları ile evliliğin son bulmasına sebep olan taraf kusurludur. Boşanma davasını erkek veya bayanın açması neticeyi değiştirmez. Boşanma davasında kusursuz veya daha az kusurlu olan taraf lehine hüküm elde edecektir.

Çocukların velayetini alabilir miyim?

Halk arasında dolaşan erkek çocuk anneye, kız çocuk baya vb deyişlerin velayet bakımından hiçbir değeri yoktur. Velayet konusunda eşlerin talep ve beklentilerinden ziyade çocukların geleceğe yönelik menfaatleri dikkate alınır. Bunun yanında anne bakımına muhtaç olma diğer eşin kusurlu fiillerinin niteliği (zina vb) de velayet bakımından önem arzeder.

Boşandıktan sonra hemen tekrar evlenebilir miyim?

Boşanma kararının kesinleşmesi ile erkek beklemeksizin yeniden evlenebilir. Fakat kadının bekleme müddeti olan 300 günlük sürenin bitmesini beklemesi gerekir. Hamilelik olmadığının doktor raporu ile tespit edilmesi ile hakim kararı ile bu süre kısaltılabilir, sonlandırılabilir.

Boşandıktan sonra eşimin soyadını kullanmaya devam edebilir miyim?

Boşanmakla kadın eski soy ismini kullanmaya başlar. Boşandığı eşinin soy ismini kullanması da Aile mahkemesi hakiminin iznine bağlıdır.

Tek celsede boşanma olur mu?

Taraflar 1 yıldan uzun zamandır evli olup boşanmadan sonra velayet, nafaka, tazminat ve eşya gibi konularında anlaşmışlarsa tek duruşmada boşanma kararı alınabilir. Aksi durum da süreç uzayacaktır.

Boşanma davam için avukat tutmalı mıyım?

Boşanma davanızı bir avukatın hukuki yardımı olmadan da açabilirsiniz. Ancak yargılama sürecinde hak kaybına uğramamak açısından hukuki yardım almanız da yarar vardır.

Eşim boşanmak istemez veya duruşmalara katılmazsa boşanamaz mıyım?

Eşinizin boşanmayı kabul etmemesi neticeye etkili olmayacaktır. Önemli olan eşinizin kusurlu davranışları ile evliliği yaşanamaz hale getirdiğini ispatlamaktır. Bu sebeple eşinizin duruşmalara katılmaması veya katılıp ama boşanmak istememesi yada boşanmayı maddi beklentilerinin karşılanması karşılığı kabul etmesi neticeyi değiştirmez. Eşinizin kusurlu davranışlarını ispatlamalısınız.

Boşandıktan sonra eşime nafaka ödermiyim.

Eşinizin boşanma sonucu yoksulluğa düşecek olması halinde nafakaya hükmedilir. Bu nafaka eşinizin gelir getirecek bir meslek icra etmesi veya tekrar evlenmesine kadar devam eder. Velayetlerinin eşinizde kalması durumunda çocuklarınız içinde iştirak nafakası ödemek durumunda kalırsınız.

İşsiz de olsam hakim nafakaya hükmeder mi?

Nafaka takdir edilmesi bir mesleğiniz veya geliriniz olmasına bağlı değildir. İşsiz de olsanız nafaka ödemekle yükümlü tutulursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir